When you open up space in the body, you open up space in the mind. Christopher HarrisonNačela

»Do your best, no better, no less.« Christopher Harrison

 

1. ZAUPANJE

Prvo AntiGravity® načelo je »Zaupanje«.

Brez zaupanja ne boste veliko dosegli. Dokler boste dvomili, se boste tudi upirali. Posledično boste otežili svoje gibanje ter boste bolj izpostavljeni poškodbam. Franklin D. Roosevelt je rekel: »Strah nas je lahko le še samega strahu!«. Pustite strah pred vrati, saj vsaka točka viseče vreče preverjeno vzdrži več kot 450 kg. »Sprostite se, dihajte in ZAUPAJTE, da vas bo Harrisonova viseča vreča držala in vse bo lažje.« AntiGravity® nastopajoči umetniki izvajajo vaje na isti napravi na višini 6-18 m in ji zaupajo, da jih bo držala. Že več kot 20 let je vadba brezhibna, kar se tiče varnosti, zato je tudi predsednik ZDA Obama izbral AntiGravity® nastop kot del svoje inavguracije.

2. NADZORUJTE SVOJ UPOR

Drugo AntiGravity® načelo je »Nadzorujte svoj upor«.

To načelo je še posebej pomembno pri perfekcionistih in tistih z oslabljenimi vezmi. »Poslušajte svoje telo; vedite, da vas pri tej vadbi spoštujemo, ker delate po svojih najboljših močeh.« »Vi ste tisti, ki odločate, koliko boste začinili svoj obrok, koliko vina boste popili ob večerji, in vi ste tisti, ki odločate, kako naporno boste vadili danes.« »Dajte od sebe največ kar lahko, nič manj, nič več. «

3. PORAZDELJENOST TEŽE

Tretje AntiGravity® načelo je »Porazdeljenost teže«.

To načelo je poglavitna razlika med tehnikami svilene viseče vreče, ki je namenjene nastopanju, ter tehnikami, ki jih je Harrison ustvaril za vadbo. To, kar razlikuje začetnika od mojstra, je prav pravilna porazdelitev teže telesa med vrečo in tlemi  za dosego optimalnega upora. Če se vam zdi, da je nekaj pretežko ali nevarno, potem niste pravilno porazdelili svoje teže. Upoštevajte številne kontaktne točke tako z visečo vrečo kot s tlemi in tudi, katere so glavne oporne točke in katere so sekundarnega pomena. Ko boste obvladali porazdeljenost teže, vas bo viseča vreča potegnila v pravilen položaj.

4. GREZILO ALI VERTIKALNA LINIJA

Četrto AntiGravity® načelo je "Grezilo".

Grezilo je nevidna črta, ki poteka naravnost navzdol proti tlom na sredini med obema stropnima priponkama. To je tam, kamor vedno vleče težnost in nikoli ne popusti. Zavedanje, kje sta telo in viseča vreča glede na položaj grezila je ključnega pomena v vsakem trenutku. Ko boste viseli, bo vaš položaj glede na grezilo odločal o nihanju. Nihanje je sprejemljivo le takrat, kadar je namenoma narejeno in je odvisno le od položaja telesa glede na grezilo.

5. NAPETOST v nasprotju z OHLAPNOSTJO

Peto AntiGravity® načelo je »Napetost v nasprotju z ohlapnostjo«.

Napetost je, ko je viseča vreča napeta med točkama. Ohlapnost je, ko viseča vreča visi ohlapno med točkama. Prav tako kot morate vi vzdrževati napete mišice, da se ne sesedete, morate vzdrževati napetost tudi v viseči vreči, da vam nudi oporo. Splošno pravilo je: vrečo imejte napeto, ne ohlapno. Vreča je lahko ohlapna le takrat, ko je to naš namen. Podobna situacija je pri vrvohodcih, ki potrebujejo napeto vrv, da lahko po njej hodijo. Uspeh vašega dela tiči v vaši sposobnosti, da pri vadbi ohranjate napravo napeto, zato da vam lahko nudi oporo. Kar malce ironično je, da če želite, da vam ta tehnika pomaga sprostiti vašo napetost, morate vi imeti visečo vrečo stalno napeto.

6. OSIŠČE ali SREDIŠČNA TOČKA TELESA

Šesto AntiGravity® načelo je »Osišče«.

Pravimo ji tudi središčna točka telesa. Središče vašega telesa je vaš popolni center ravnotežja in razumevanje te točke je bistvenega pomena za ravnotežje. Iskanje le-te je proces razvoja občutka preciznosti. Guganje je odvisno od porazdelitve teže na obeh straneh osišča, podobno kot pri gugalnici ali tehtnici. Ko ustvarimo vzvod s pomočjo svojega telesa, je osišče na sredini vaše križnice, na drugem križničnem vretencu. Na splošno je center težnosti pri ženskah malce nižje kot pri moških.

7. GOSPODARNO RAVNANJE Z GIBANJEM

Sedmo AntiGravity® načelo je »Gospodarno ravnanje z gibanjem«.

Pri vseh stvareh obstajata težji način in lažji način izvedbe. Cilj vadbe je uporabljati visečo vrečo na tak način, da nikoli ne ostanete brez podpore. Spreminjanje položajev mora biti tekoče z učinkovito rabo energije in čim manj koraki. Pri kateremkoli zaporedju vedno najdite najbolj učinkovito fizikalno metodo. Enako velja za vstopanje in izstopanje iz vreče. Ko delate pravilno, boste dobili občutek, da plešete. To bo postala tudi iztočnica za vašo podzavest, da boste bolj gospodarno ravnali z gibanjem tudi v preostalem delu svojega življenja. Moshe Feldenkrais in F. Matthias Alexander sta zgradila celotne tehnike na podlagi gospodarnega ravnanja z gibanjem. AntiGravity® telovadnica je odličen kraj, kjer lahko izvajate to pomembno načelo

8. PRISOTNOST

Osmo AntiGravity® načelo je »Prisotnost«, imenovana tudi navzočnost, čuječnost ali zavedanje tega trenutka.

AntiGravity® Fitness ni le vadba za telo, temveč je tudi vadba prisotnosti, ki preusmeri preobremenjen um; je filozofija, ki poudarja medsebojno povezanost telesa, uma in duha. Ko vadite prisotnost, se boste naučili »vklopiti se« ne pa »odklopiti se«. Naučili se boste uporabljati svoje čute in se tako začeli zavedati. Naučili se boste postati sam svoj zdravitelj, ko se boste uglasili s prisotnostjo. Na začetku in na koncu ure se vrnemo k prisotnosti in vadimo zavedanje, ko se nežno zibamo v pozah v viseči vreči, ki delujejo kot center odvzema čutnega, in nam tako omogočajo mirovanje. Ta koncept je pomemben tudi pri gibanju. Popolna prisotnost je tisto, kar nas ohranja varne pred poškodbami, medtem ko izvajamo visoko zahtevne veščine. Načelo Prisotnosti pri AntiGravity® vadbi vam omogoča, da se osredotočite sami nase in ponovno odkrijete stanje obstoja, ki vam daje moč. Začnite tu in videli boste, kako se bo to načelo pozitivno odražalo tudi v vašem vsakdanjem življenju.

9. S TOKOM v nasprotju s PROTI TOKU

Sedmo AntiGravity® načelo je »S tokom v nasprotju s proti toku«.

Ko je naš um buden in razmišljujoč, se ali upiramo ali pa gremo s tokom. Kot reka se ali borimo proti toku ali pa plujemo z njim. Če se upiraš, otrpneš in nehaš dihati, in si posledično bolj izpostavljen poškodbam. Če pluješ s tokom, ostaneš hladen in dihaš. Plovba pomeni, da se smeješ svojim napakam in pomanjkljivostim in sprejmeš svojo človeškost. Upiranje pomeni jeziti se nad svojo učno krivuljo, kar le še dodatno ovira vašo sposobnost razvoja in napredovanja. To je še posebej pomembno, ko se učite nečesa novega. Pri uri se to načelo tesno povezuje z Zaupanjem in najbolj je vidno pri obratih. Tisto, čemur se upirate, vztraja. Zaplujte s tokom in napredujte!

10. GONILNA SILA IN PRAVI TRENUTEK

Deseto AntiGravity® načelo je »Gonilna sila in pravi trenutek«.

Športniki vedo, da surova moč ni nikoli tako močna kot gonilna sila, ki je produkt mase in hitrosti predmeta. Razumevanje pravega trenutka gibanja ustvarja moč in poganja telo z manj napora. Uskladite dejanja »zanihaj ali skoči« ter »potegni ali porini« in ustvarili boste dvig. Vaša dejanja bodo lahka ali pa težka, odvisno od gonilne sile in pravega trenutka in to je najbolj pomembno pri obratih in trikih.